Pro Traders Unfazed door Bitcoin Price Stalling op $12.400, Data Shows

Derivatengegevens en andere belangrijke statistieken tonen aan dat pro-handelaren sterk optimistisch blijven over Bitcoin, ondanks de recente afwijzing van $12.400.

De recente afwijzing van Bitcoin tegen $12.400 leidde tot $234 miljoen aan futures-contractliquidaties op derivatenbeurzen. Ondanks een rally van 30% in de afgelopen 30 dagen, is het handhaven van het $11.700 niveau als ondersteuning onbeslist.

Bitcoin (BTC) heeft sinds medio maart geen lager niveau meer gezien, waardoor de prijs het sub-$4.000 niveau op de proef stelde.

Er zijn zeker ups en downs geweest in de afgelopen drie weken, hoewel er een duidelijke opleving is geweest. Het gevoel van de handelaars was zeker niet positief op 2 Augustus na een $1.400 neerstorting die $1 miljard in toekomstcontracten liquideerde.

Het is natuurlijk voor de menselijke mening om meer relevantie aan recente gebeurtenissen te geven, vooral wanneer het voorleggen van een negatief resultaat.

De handelaars die hefboomwerking gebruiken zullen ongetwijfeld een meer kwellende ervaring hebben wanneer het onder ogen zien van dergelijke grote onverwachte rode kaarsen tijdens meer uitgebreide tijdspanne uptrends.

Het meten van het hefboomeffect door middel van het financieringspercentage

Een te grote hefboomwerking van kopers zal tot uiting komen in het financieringspercentage. Dit komt omdat eeuwigdurende termijncontracten, ook wel inverse swaps genoemd, een ingebedde vergoeding hebben voor het gebruik van de marge.

De financieringstarieven worden meestal om de 8 uur gewijzigd en zorgen ervoor dat er geen sprake is van onevenwichtigheden in het valutarisico.

Als kopers meer hefboomwerking gebruiken dan verkopers, zal de financieringsgraad positief zijn en zullen kopers betalen. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer verkopers van termijncontracten meer marge vragen.

Na een korte positieve piek op 10 augustus was de dekkingsgraad de komende zeven dagen relatief rustig. Deze trend veranderde eerder deze week omdat de indicator 0,10% bereikte, wat overeenkomt met 2% per week.

Dit vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in een oprukkende belegger, maar het geeft wel aan dat de kopers degenen zijn die meer hefboomwerking gebruiken.

Optiemarkten vertonen weinig tekenen van stress

Volatiliteit is de belangrijkste maatstaf voor prijsschommelingen en kan worden berekend aan de hand van historische prijzen of aan de hand van de prijzen op de optiemarkt, de zogenaamde impliciete volatiliteit. Dit betekent dat ongeacht de dagelijkse schommelingen van de afgelopen week of maand, de impliciete volatiliteit het huidige scenario meet.

Alleen die Bitcoin Evolution-opties met de stakingen die het dichtst bij de huidige onderliggende marktniveaus liggen worden gebruikt, wat betekent dat ze op dit moment $11.000-$13.000 bedragen. Deze staan bekend als ‘at-the-money’ opties en worden gebruikt voor de impliciete volatiliteitsberekening.

Let op hoe de indicator nauwelijks bewoog in de afgelopen 48 uur. Dat zou zeker niet het geval zijn als de markt een plotselinge daling van $2.000 had meegemaakt. Dit versterkt de stelling dat de huidige Bitcoin-correctie een gezonde pullback is, in plaats van een trendveranderende marktbeweging.

Tophandelaren blijven netto-lang

De gegevens die door de uitwisseling van gegevens worden verstrekt, geven de nadruk op de lange- tot korte nettopositionering van de handelaren, zodat kan worden bepaald of de professionele handelaren bullish of bearish zijn.

Ondanks discrepanties in methodologieën zullen kijkers in staat zijn om veranderingen in deze index te monitoren, en het geeft een duidelijk genoeg beeld van de netto exposure van top traders.

Over het algemeen hebben traders bij Binance en OKEx sinds 27 juli een netto lange blootstelling aangehouden, en zelfs de scherpe prijsdaling van $1.500 Bitcoin op 2 augustus was niet in staat om deze bullish positie te verschuiven.

Analisten werden nog meer bullish op Bitcoin nadat de Federal Reserve van de Verenigde Staten naar verluidt overwoog om de rente niet te verhogen tot de inflatie 2% bereikt.

Volumes blijven sterk

Volumewijzigingen geven inzicht in toenemende en afnemende activiteit, vooral na sterke prijsbewegingen.

Het handelsvolume binnen de volledige crypto-markt zag een neerwaartse trend onder ogen aangezien de totale marktkapitalisatie zijdelings dichtbij $260 miljard van midden mei tot eind juli afweek toen het de $280 miljard weerstand definitief brak.

Hoewel het nog moet worden gezien als het recente totale markt GLB het $360 miljard niveau zal houden, is het huidige 10 dag gemiddelde volume een indicator van een gezonde markttendens.

Er lijkt geen signaal van stress te zijn in zowel de Bitcoin-futures als de opties, aangezien zowel de eeuwigdurende contractfinanciering als de impliciete volatiliteitsindicatoren gezond blijven.

Hoewel er geen enkele indicator of analyse is die zekerheid biedt over prijsbewegingen op de korte termijn, wijst de netto blootstelling van tophandelaren op een onaangedaan bullish momentum.

Door overmatige hefboomwerking te vermijden, zullen traders niet zwaar getroffen worden door natuurlijke koersschommelingen die zelfs tijdens lange en onbetwistbare bullish markets zullen optreden.